marker

EXHIBITION IN SOFIA

Изложба живопис в Галерия "Икар", София, март 2018 г.

НЕЛИ ЦЕНОВА
изложба – живопис

Откриване:
27 февруари 2018

Във все по-забързаното ежедневие не остава много време да спрем за малко, да огледаме живота от красивата му страна, да позволим на тази доста девалвирала естетическа категория да балансира нашия вътрешен мир и чувства. Да видим живота красив – според мен е едно от най-вълнуващите изживявания подобно на любовното, когато можем да се свържем с нашата духовна същност, със светлото дете в нас, което винаги търси тази красота и хармония, но рядко си позволява да я мечтае. А нима именно тези мечти не сътворяват бъдещата ни реалност…

С тази изложба искам да насоча погледа в тази посока, към едни по-романтични, идеализирани сюжети, с послание за любов и един по-добър и красив свят, нещо което смятам за необходим баланс. Използвам едни от най-срещаните и вечни символи в генетично съхранената памет на нашата общочовешка култура – архетипния образ на Майката Земя, Дървото на живота, Флора, Водата, Природните дарове и т.н. Всички тези понятия носят своето скрито подсъзнателно значение. Външната красота на природата и моят възторг от нея са повод да изразя своето разбиране за живописта, което се опитвам да постигна с класическа рисунка, форма и пространство, допълнени с малко декоративност и магическа реалност.

Иска ми се моите картини да въздействат като сън, като една разходка на душата в нежната прегръдка на Природата, в безвремието на вечността, потопена в красивите аспекти на реалността и утвърждаваща женското възприятие и чувствителност. Защото на тази велика природна хармония сме подвластни, в нейния ритъм живеем, често забравяйки за Природата като наш Дом, Храм, лек и наша отговорност.

Повече за събитието.

Painting Exhibition in March 2018 in Ikar Gallery – Sofia, Bulgaria.

Opening: 27 February 2018

More about the event.